ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     28.08.2019  14:05

 

     Спільна нарада-семінар по вимогам НАССР в галузі аквакультури в Донецькій області

     Управлінням державного агентства рибного господарства в Донецькій області спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області і за участі Департаменту агропромислового комплексу та розвитку сільських територій Донецької обласної державної адміністрації 15.08.2019 проведено семінар-нараду для суб’єктів аквакультури Донецької області з питань обліку та нормування їх господарської діяльності, спеціального водокористування і впровадження у виробництво вимог НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) - системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

 

     Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області представляв Володимир Кирилюк, перший заступник начальника.

     В ході семінару до виробників було доведено, що відповідно до вимог законодавства у 2019 році всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю у критичних точках (НАССР), завдяки чому оператор ринку підвищує безпечність харчових продуктів. Мета контролю не в тому, щоб збільшити кількість чи періодичність перевірок, і не в тому, щоб оштрафувати бізнес за виявлені порушення. Мета контролю полягає у забезпеченні споживачів України безпечною продукцією харчування. І ця мета має бути спільною як для бізнесу, так і для Держпродспоживслужби.


     Система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. НАССР – це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.


     Сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити продукти та процеси виробництва. Крім цього НАССР, - це інструмент, який можна застосувати до широкого кола простих та складних операцій, він не обмежується великими організаціями. Одна з основних цілей упровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».


     Присутніх ознайомлено, що упровадження системи НАССР в Україні регулюється законами України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та від 18 травня 2017 року № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», якими установлено вимоги до впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР. Такий обов’язок покладено безпосередньо на операторів ринку. При цьому, Закон №2042 більше стосується контролю. Його дія поширюється, зокрема, на суспільні відносини, пов’язані із здійсненням держконтролю за діяльністю операторів ринку, які займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів.


     Семінар пройшов в атмосфері живої дискусії та неформального спілкування, всім бажаючим були надані роз’яснення з питань впровадження вимог НАССР та законодавчих механізмів контролю.