ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     07.11.2018  17:15

 

    Впровадження системи безпеки харчової продукції НАССР

     20 вересня 2015 року вступив в силу розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».


     Повноцінне впровадження системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points) є досить тривалим процесом, який вимагає матеріальних ресурсів. Тому для повної адаптації Закону були встановлені три періоди.
І період закінчився 20 вересня 2017 року - для потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, в складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей).
ІІ період закінчився 20 вересня 2018 року - для підприємств, що здійснюють діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження.
ІІІ період до 20 вересня 2019 року - малі підприємства, які постачають продукцію кінцевому споживачеві, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб і з площею до 400 кв. м, або ті потужності, які не поставляють продукцію, з персоналом до 5 осіб.
Ефективність впровадження системи НАССР будуть перевіряти спеціально навчені аудитори Держпродспоживслужби, які є контролюючим органом. За невиконання обов'язків впровадження НАССР українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб становитиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб - 15 і зупинка роботи потужностей.


     Підприємства на яких система НАССР є необхідною для впровадження:
      На підприємствах громадського харчування (ХАССП для громадського харчування);
      Виробникам харчової продукції;
      Торговим закладам;
      Сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам;
      Виробникам кормів, добрив, пестицидів;
      Виробникам чистячих, дезенфікующіх засобів та обладнання;
      Тим, хто займається зберіганням, упаковкою, фасуванням готової продукції.


     При цьому впровадження НАССР не обов’язково для виробників первинної продукції.
Кожен український оператор повинен розуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР- це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, що гарантують стабільний випуску якісної і безпечної продукції.