ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     06.11.2018  16:35

 

    Дітей потрібно годувати правильно!

     Досить часто медики стикаються з «недитячими» хворобами органів травлення у дітей.


     Як і чому повинно відрізнятися дитяче харчування від харчування дорослої людини, яким продуктам слідує віддавати перевагу при організації харчування дітей, а які продукти виключати з раціону - про це піде мова в статті.


     Травна система у дітей має суттєві відмінності від травної системи дорослої людини. Стравохід у дітей раннього віку вузький і короткий. Шлунок розташований горизонтально. Коли дитина починає ходити, шлунок поступово приймає вертикальне положення і тільки до 7- 10 років він розташовується так само, як у дорослих. Ємність шлунка поступово збільшується: при народженні вона становить 7 мл, в 3 роки - 400-500 мл, в 10 років - 1500 мл. Шлункові залози розвинені слабко. Кислотна і ферментативна активність шлункового соку значно нижче, ніж у дорослих. Бар'єрна активність шлункового соку також низька.

Функціональні можливості печінки у дітей раннього віку також низькі. Жовч дитини за своїм складом відрізняється від жовчі дорослої людини. У ній мало жовчних кислот, холестерину, солей, багато води, муцину, пігментів.
Шлунково-кишковий тракт у плоду стерильний. Після народження, при контакті дитини з навколишнім середовищем відбувається заселення його мікрофлорою. Кількість мікробів збільшується і залежить від виду вигодовування.
А ось мережа кровоносних і лімфатичних судин шлунково-кишкового тракту у немовлят розвинена добре і це створює умови для швидкого всмоктування продуктів неповного перетравлення їжі та токсинів і антигенних субстанцій, якщо вони присутні в їжі.
Таким чином, з огляду на перелічені вікові особливості травлення у дітей, напрошується висновок про те, що їжа для дітей повинна бути щадящою, безпечною в мікробіологічному і хімічному відношенні, не містити алергенів і при цьому повністю задовольняти потреби зростаючого організму в основних поживних речовинах і енергії.
Слід бути особливо уважним, даючи дітям незвичну їжу, починати слід з малих доз, або відмовитися зовсім. Це стосується екзотичних делікатесів з мідій, малюсків, черепашок, японської страви «Суші». Така їжа небезпечна для дітей. У деяких видах тропічних морських риб можуть міститися отрути - саксітоксін, тетрадотоксін, сігуатоксін. Описаний спалах отруєнь мідіями, причиною якого послужила домоєва кислота, що міститься в мідіях. Водорості також можуть містити шкідливі речовини – альготоксині.
Звичні нам продукти, які давно утвердилися на ринку, теж можуть становити небезпеку для здоров'я дітей. Спробуємо скласти список цих продуктів, спираючись на дані науково-дослідних інститутів України.
Мабуть, на перше місце в цьому списку помістимо чіпси і газовані безалкогольні напої. Про те, що чіпси дуже шкідливі, ми чули ні один раз. Але чому вони шкідливі? А тому, що чіпси - це висококонцентрована суміш жирів і вуглеводів, в оболонці з барвників і замінників смаку. Через особливості приготування, в чіпсах утворюється безліч канцерогенів - речовин, що провокують рак.
Приблизно на одному рівні з чіпсами знаходяться хімічні напої, які продаються в кожному магазині. Фактично це суміш цукру, хімії і газів. Як правило, безалкогольні напої містять аспартам (Е951) - синтетичний цукрозамінник. Фелатанін, що міститься в аспартаме змінює поріг чутливості, при вживанні у великих дозах сприяє розвитку депресії, виникненню злості і насильства. Але найголовніше – це те, що газована вода з аспартамом не втамує спрагу. Слина погано видаляє залишковий підсолоджувач зі слизової рота, тому після вживання напоїв в роті залишається відчуття нудотності, яке хочеться зняти новою порцією напою. В результаті, напої з аспартамом стають напоями для збудження спраги, а не для її втамування. Крім того, бензоат натрію (Е211), який використовується як консервант, пригноблює ферменти і призводить до порушення обміну речовин і ожиріння.
Друге місце віддамо фаст-фуду. Швидка їжа - картопля фрі, шаурма, гамбургери, біляші і взагалі все, що смажиться, - дуже шкідлива. Тому що смажать це все нерідко в маслі, яке використовується по багато разів і не змінюється. З роками таке харчування призводить до порушення травлення: до коліту, гастритів, печії, запорів і т.д. і т.п. Також сюди відноситься різновид «дитячого фаст-фуду» - сухарики, горішки, різні чіпси, локшина швидкого приготування і інші улюблені дітьми продукти. Щоб відучити дітей від фаст-фуду, треба повністю виключити його з дитячого раціону, і не вживати таку їжу самим. Не бачивши перед собою подібних «делікатесів», дитина з часом перестане їх просити.
Третє місце в списку, швидше за все, займуть ковбаса, копчені м'ясопродукти та рибопродукти. Сосиски, ковбаси, шпикачки містить все більше ароматизаторів і барвників, канцерогенів, які утворюються в процесі обробки в вигляді речовини - бензопірену. Крім того, ці продукти містять, так звані, приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків.
Четверте місце в списку займають: маргарин, тістечка, булочки та інші борошняні вироби. Маргарин - це суцільний трансгенний жир - найшкідливіший з жирів. Шкідливі всі продукти з його вмістом. Це - тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих насичених цукром і жиром продуктам практично гарантує порушення обміну речовин і зайву вагу. Крім того, дані продукти підвищують кислотність в шлунку, порушуючи тим самим кислотно-лужний баланс організму, що призводить до дуже багатьох проблем.
П'яте місце: консервовані продукти. Консерви - це мертві продукти, приправлені сіллю, цукром, оцтом і хімічними консервантами. Завдання консерванту - вбити вітаміни і ферменти, тому що саме через них продукти псуються. Навіть в особисто приготованому варенні вітамінів немає, тому що якби вони там були - варення б заграло, а руйнують вітаміни цукор (консервант) і велика температура (наприклад вітамін C починає руйнуватися вже при температурі 60 градусів). До всього іншого, для консервування виробники все частіше використовують генетично модифіковану сировину.
Шосте місце відводиться йогуртам і морозиву. Завдяки рекламі, ми звикли вважати йогурти мало не найкориснішими молочними продуктами харчування. Проте, вони входять в список шкідливих продуктів, завдяки вмісту в них стабілізаторів, загусників, антиокислювачів і ароматизаторів. Морозиво також містить загусники і ароматизатори, які можуть уповільнювати обмін речовин в організмі. А це, щонайменше, підвищений ризик появи зайвої ваги.
Наступними в списку йдуть шоколадні батончики, вафлі, жувальні цукерки, жувальні гумки. Ці продукти - носії гігантської кількості калорій у поєднанні з хімічними добавками (що викликають звикання), генетично модифікованими продуктами (ГМО), барвниками й ароматизаторами. Одним словом, ніякої користі.
До шкідливих продуктів відносяться також майонез і кетчуп. Майонез повний трансжирів (трансізомери жирних кислот), які є канцерогенними та до того ж викликають підвищення рівня холестерину. Особливо шкідливі майонези, що розфасовані в пластикових упаковках – оцет, що знаходиться в майонезі, має властивість висмоктувати з пластика шкідливі речовини. Різні кепчупи, соуси і заправки шкідливі для дітей з-за змісту барвників і замінників смаку.
Дієтологи всього світу впевнені, що харчування визначає тривалість і якість життя людини.
Гідною заміною зазначеним шкідливим харчовим продуктам є продукти натуральні: відварне або запечене м'ясо дієтичних сортів (телятина, молода яловичина, птиця, кролик, індичка); відварна, запечена риба (судак, хек, минтай, тріска і ін.), вироби з рубленого м'яса, риби; запечена або відварна картопля, картопляне або овочеве пюре; молочні каші; омлет; неміцний свіжозаварений чай, компот, кисіль, какао; свіжі фрукти, овочі; горіхи; мед натуральний; молоко натуральне, кисломолочні продукти, сир; масло вершкове, рослинна оливкова олія; зелень.
Смакові звички формуються у людини з дитинства і залишаються з ним на все життя. Давайте формувати їх правильно!