ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     26.06.2019  16:25

 

     Про профілактику харчового отруєння - ботулізму

     Ботулізм - це харчове отруєння, яке виникає при вживанні їжі, що містить мікробну отруту - ботулотоксин.
Ботулізмом люди хворіють на протязі всього періоду існування людства, актуальний він і в наші дні. Найчастіше захворювання пов'язане з вживанням в'яленої та копченої риби, виробленої в домашніх умовах або придбаної в місцях стихійної торгівлі.


     Така риба найчастіше готується без дотримання технологічних і санітарних вимог. У риби, приготовленої «на швидку руку» для продажу, як правило, не витримані концентрація солі і тривалість засолу, а значить, зберігається середовище, сприятливе для проживання, розмноження хвороботворних мікробів та токсиноутворення. При цьому зовнішніх ознак наявності ботулотоксину в рибі немає.
Ботулізм також може бути пов'язаний з консервами домашнього виготовлення (найчастіше консервованими грибами) і м'ясопродуктами тривалого зберігання. Зовнішній вигляд, смак і запах продуктів при цьому не змінюється. Непрямою ознакою може бути бомбаж або хлопуш банок.
В організмі людини ботулотоксин діє на органи травлення, на клітини центральної нервової системи, головного мозку, серцевий м'яз.


     Інкубаційний період (час від вживання продукту до початку захворювання коливається від декількох годин (12-24) до 7 діб в залежності від початкової дози токсину. Чим коротший інкубаційний період, тим важче захворювання. Випадки з коротким інкубаційним періодом часто закінчуються летально.
Поряд із загальноінтоксікаційними симптомами (слабкість, головний біль, запаморочення) і гастроінтестіціальнимі симптомами (болі в області живота, нудота, блювота, пронос) з'являються такі специфічні для ботулізма симптоми, як:
- порушення зору: двоїння та нечітке бачення предметів,
- обмеження рухів очних яблук, опущення верхнього віка,
- порушення ковтання,
- гугнявий голос, нерозбірлива мова, афонія,
- парез м'язів обличчя,
- параліч глоткової мускулатури і мускулатури м'якого піднебіння,
- розлад дихання,
- повна відмова всієї нервової системи.
Результат захворювання залежить від того, наскільки своєчасно і в якому обсязі хворому було надано медичну допомогу. Звертатися за медичною допомогою потрібно обов'язково.
Профілактика ботулізму полягає в наступному:
- відмова від вироблення в домашніх умовах в'яленої та копченої риби, особливо річкової і ставкової непатроної, відмова від придбання зазначеної риби в місцях стихійної торгівлі;
- відмова від вживання консервованих грибів, м'ясних продуктів та інших консервів з низькою кислотністю, вироблених в домашніх умовах;
- правильне зберігання консервів: в прохолодному місці з дотриманням термінів придатності, перевірка всіх консервів на бомбаж і хлопуш з відбраківкою підозрілих.


     На завершення слід зазначити, що ботулізм легко попередити, але дуже складно лікувати і не завжди можна уникнути наслідків захворювання. Не потрібно зайвий раз ризикувати здоров'ям. Найбільший античний філософ і життєлюб Сократ сказав: «Здоров'я ще не все, але все без здоров'я - ніщо»