ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     02.12.2019  10:25

 

     Як не стати жертвою "тихого полювання"

     Останнім часом на території Донецької області зросла кількість випадків отруєння людей дикорослими грибами, з яких два випадки закінчилися загибеллю потерпілих.
Отруєння грибами є результатом неосвідченості, низької санітарної грамотності громадян щодо правил та навичок збирання грибів, їх кулінарної обробки, невідкладних дій у випадку виникнення ознак отруєння.


     У зв’язку з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області пропонує відмовитися від збору та споживання дикорослих грибів та замінити їх грибами, що вирощуються у штучних умовах та підлягають контролю.
Якщо Ви все ж таки вирішили піддати себе ризику вживання дикорослих грибів, дотримуйтесь наступних правил:
 Не купуйте гриби на стихійних ринках;
 Уважно оглядайте гриби, у разі наявності найменших сумнівів – відмовтеся від споживання грибів;
 Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. За найменьшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
 Не збирайте гриби поблизу автошляхів, залізниці, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, у тому числі важкі метали;
 Не збирайте занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними грибами;
 Не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів;
 Перед приготуванням грибів ще раз ретельно їх перевірте, усі сумнівні викиньте. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
 Піддавайте гриби достатній кулінарній обробці - варіть не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Зберігайте страви з грибами в холодильнику не більше доби в скляному або емальованому посуді.


     Гриби створюють велике навантаження на ферментативну систему організму та можуть легко викликати загострення хронічних захворювань. Слід уникати вживання грибів дітям, людям похилого віку та жінкам у період вагітності та грудного вигодовування.


     Якщо після вживання грибів у Вас виникли будь-які симптоми отруєння: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури, запаморочення, поява галюцинацій та марення, негайно викликайте невідкладну медичну допомогу за телефоном «103».

 

     До приїзду невідкладної допомоги при можливості промийте шлунок питною водою, прийміть сорбенти (активоване вугілля, атоксіл, біле вугілля тощо), дотримуйтесь постільного режиму, пийте багато рідини для відновлення водно-сольового балансу та виведення токсинів.


     Не викидайте залишки грибів та страв з них, їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити ефективне лікування.