87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3
info@dndpss.gov.ua
Адреса для листування
85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22
ГАРЯЧА ЛІНІЯ
+38 099 151 64 06
Введите текст
ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД
БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ
ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА
МЕДИЦИНА
УПРАВЛІННЯ
ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ
РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ
ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ
КОНТРОЛЬ У СФЕРІ
ЦІНОУТВОРЕННЯ
новини /
04.03.2021 15:35
Організація харчування дітей в навчальних закладах регламентується наступними нормативними документами:
-Постановою КМУ №1591 від 22.11.2004 р. «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
-Наказом МОЗ України №242/329 від 01.06.2005 р. «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
-Санітарним регламентом загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОЗ України №1205 від 25.09.2020 р., який введено в дію замість ДСП 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу».
Згідно цих нормативних документів, калорійність харчування (для одноразового харчування учнів) складає близько 800 Ккал/день (вікова група від 6 до 10 років), і близько 1000 Ккал (для вікової групи від 10 років і старше).
М’ясо (крім водоплавної птиці) в шкільному харчуванні використовується тільки охолоджене, риба – морська, яйця (крім водоплавної птиці). Молоко та молочні продукти, а також страви з них, повинні містити не більше 10 гр. цукрів на 100 гр./мл. готового продукту. При одноразовому харчуванні повинна бути щонайменше одна порція молока, або молочних продуктів, або молочної страви. Овочі та фрукти протягом дня повинно включати сукупно п’ять порцій (при трьоразовому харчуванні).
В процесі приготування їжі слід використовувати йодовану сіль. На всю постачаємую до навчальних закладів продукцію повинні бути документи, що підтверджують їх якість та безпечність.
В школах заборонено реалізувати наступні вироби: солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 гр. на 100 гр. готового продукту, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, консерви промислового виробництва, крім соків без додавання цукрів та підсолоджувачів, газовані напої, кава та кавові напої, гриби, непастеризоване молоко та молокопродукти вироблені з непастеризованого молока.
Для попередження харчових отруєнь та шлунково-кишкових захворювань, а також раціонального харчування учнів, щорічно керівництвом навчальних закладів, повинно узгоджуватись двотижневе меню з Держпродспоживслужбою.