ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     09.04.2021  15:10

 

 

     Забезпечення якості та безпечності молока, що вводиться в обіг: нові вимоги та можливості

     8 квітня відбувся черговий обласний вебінар «Забезпечення якості та безпечності молока, що вводиться в обіг: нові вимоги та можливості». Захід був організований Головним управлінням Держпродспоживслужби (ГУ) у Донецькій області у співпраці зі швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (надалі – Програма), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).


     До онлайн заходу приєдналися та брали активну участь фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби у Донецькій області, регіональної державної лабораторії (РДЛ) Держпродспоживслужби, а також господарства з виробництва молока, що вже висловили готовність долучитися до Пілотного проекту з запровадження «Програми контролю сирого молока».

 

     Метою заходу було підвищити рівень обізнаності про впровадження нових вимог до якості та безпечності молока, важливість безперервного моніторингу даних про результати дослідження молока та участь в Пілотному проекті на базі ІТ-платформи Держпродспоживслужби «Молочний модуль».


     Так, захід розпочався з вступного слова директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Бориса Кобаля, який наголосив на важливості впровадження Програми контролю сирого молока на національному рівні. Саме в цьому напрямку ведеться робота з підготовки областей в частині лабораторної спроможності як з дослідження, так і відбору зразків. Україна залишається експортером молочної продукції та має довести високий рівень якості та безпечності як для споживачів країн-призначення, так і внутрішнього ринку відповідно до оновленого законодавства.


     Ірина Висоцька, координатор компонента «Молочний сектор» Програми, розповіла учасникам про основні зміни в харчовому законодавстві, на які варто звернути увагу операторам ринку молока та молочних продуктів.


     Олена Гальченко та Криволап Андрій, фахівці відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Донецькій області розповіли про підходи до впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока» в Донецькій області. Про важливість лабораторної складової у цьому процесі наголосила заступник директора Донецької РДЛ Держпродспоживслужби Наталія Нікітіна. На сьогодні, ГУ Держпродспоживслужби у Донецькій області, та Донецька РДЛ Держпродспоживслужби вже зареєстровані у Молочному модулі. Головним завданням другої частини заходу було навчити усіх користувачів (оператор ринку, делегат відбору зразків, лабораторія, адміністратор, інспектор), як легко та ефективно нею користуватися. Переваги використання Молочного Модуля продемонстрував Борис Кобаль на прикладі свого користувацького доступу інспектора національного рівня.
До речі, 6 квітня 2021 р. відбулося перше засідання робочої групи з напрацювання Концепції Програми контролю сирого молока на національному рівні. Робота над документом триває, аби консолідувати всі аспекти та запропонувати найбільш оптимальну модель розподілу ресурсів та зусиль операторів ринку спільно із Держпродспоживслужбою при виконанні вимог чинного законодавства щодо контролю сирого молока, що вводиться в обіг як харчовий продукт.