ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     14.05.2021  15:15

 

 

     Українське молоко повинно бути безпечним!

     Саме для цього сьогодні в Україні за ініціативи швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія) та за активної підтримки Держпродспоживслужби впроваджується програма контролю сирого молока.
Статтею 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» визначено, що оператор ринку зобов’язаний розробити та впровадити процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та/або кількості соматичних клітин. Крім того, згідно цієї ж статті встановлено, що під час державного контролю беруться до уваги результати лабораторних досліджень (випробувань) показників безпечності сирого молока та/або молозива, проведених оператором ринку або на його замовлення. Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 р. за № 593/33564 з 1 січня 2020 р. визначено допустимі рівні критеріїв відповідності молока сирого від корів, що вводиться в обіг.


     З квітня 2021 року до програми контролю сирого молока приєдналась Донецька область. А з 12 травня 2021 року Донецькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби розпочато відбір зразків в господарствах-виробниках сирого молока. На сьогоднішній день в Донецькій області до «Молочного модулю» (програмного додатку, інтегрованого до Головної інформаційної системи Держпродспоживслужби, який надає можливість комунікації та співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом), а відповідно і до програми контролю сирого молока підключено 4 господарства.


     В рамках впровадження програми контролю сирого молока в Донецькій області відбір зразків молока безпосередньо в господарстві здійснюють висококваліфіковані фахівці Донецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, яка також надає необхідні для проведення відбору посуд та інвентар. Доставлення зразків на дослідження в найкоротші терміни з забезпеченням всіх регламентованих вимог до транспортування здійснюється спеціалізованим транспортом лабораторії. Дослідження в рамках програми контролю сирого молока проводяться за двома обов’яковими показниками, які передбачані законодавством: загальне бактеріологічне забруднення та кількість соматичних клітин з забезпеченням регламентованої законодавством періодичності контролю.


     «Ми розраховуємо на підтримку інших господарств області в питанні поширення запровадження програми контролю сирого молока в регіоні, адже це дозволить нам застосовувати єдиний підхід та єдині стандарти в усіх питаннях щодо безпечності молока», - підкреслив Олександр Тузов – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області.


     Для господарств-виробників сирого молока участь в програмі контролю сирого молока забезпечить ряд значних переваг, серед яких:
- автоматичне формування графіків відбору (функція календаря) та автоматичне нагадування про відбір,
- достовірність результатів досліджень (акредитація, міжлабораторні раунди та інше),
- автоматична систематизація та зберігання результатів лабораторних досліджень,
- своєчасне виявлення невідповідностей, попередження відклику харчових продуктів,
- своєчасні попереджувальні (коригувальні) заходи,
- автоматичний підрахунок середнього геометричного та статистичний аналіз даних за будь-який період,
- контроль дотримання періодичності досліджень,
а головне - виконання вимог законодавства та покращення безпечності сирого молока!