ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     ГУ ДПСС в Донецькій області нагадує шляхи профілактики сальмонельозу

     Щороку в Україні реєструють десятки тисяч кишкових захворювань, спричинених сальмонелою.


     Сальмонели, як і решту збудників кишкових інфекцій, можна побачити лише під мікроскопом. Вони дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.


     Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися в об’єктах зовнішнього середовища, ґрунті створює можливість зараження побутовим шляхом.
Як виникає зараження?


     Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично в усіх видів тварин. Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи. Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.
Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.


     Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних, рибних та молочних продуктів, яєць та виробів з них, молока, овочів та фруктів.
Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів.
Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах інфекційного стаціонару.
Щоб запобігти зараженню сальмонелою:
- мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
-ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
- звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтеся термінів споживання;
- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрайважливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
- і найголовніше правило – всі продукти потрібно зберігати у холодильнику.


     Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!