ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     30.11.2018  09:50

 

    Споживач пам’ятай! Активне і пасивне куріння кальяну є більш небезпечним для Вашого здоров’я ніж Ви вважаєте

     Законодавство України про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення базується на Конституції України і складається з Основ законодавства України про охорону здоров'я Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.


     Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» визначені основні принципи та напрями державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, обмеження доступу до них дітей, охорони здоров'я населення від шкоди, що завдається їхньому здоров'ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також смертності, спричинених курінням тютюнових виробів чи іншим способом їх вживання.


     Однією із функцій Держпродспоживслужби та її територіальних органів є контроль за дотриманням антитютюнового законодавства в межах наданих чинним законодавством повноважень.
Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що 16 грудня 2012 року набув чинності Закон № 4844-VI " Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів", який забороняє куріння кальянів і інших тютюнових виробів у багатьох громадських та на робочих місцях, зокрема у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства.


     Куріння кальяну останніми роками набуло доволі широкого поширення серед населення України. Певним чином це пов'язано із очікуваннями споживачів, що це заняття є менш шкідливим, аніж куріння сигарет та інших тютюнових виробів. Крім того, як стверджують фахівці, дані очікування підкріплювалися тенденційною інформацію, яка поширювалася різними комерційними підприємствами, які зацікавлені у продажу сумішей для кальяну заради здобуття прибутків.
Ще у 2005 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають онкологію легень та інші види раку, а також серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання. При цьому кальян через свої особливості може становити значно більшу небезпеку для здоров'я, аніж тютюн.


     Під час куріння кальяну тютюнова суміш нагрівається за допомогою горіння вугілля, яке кладеться згори суміші. Тому курці кальяну (і оточуючі їх люди) вимушені вдихати не лише продукти згорання тютюнової суміші і згорання вугілля, але й чадний газ. Чадний газ (монооксид вуглецю - СО) є токсичною речовиною, яка в малих дозах викликає головний біль, запаморочення, а в великих дозах може призвести до смерті. Дослідження показали, що у видиху курців сигарет вміст СО в середньому в 10 разів вище, ніж у видиху некурців, а у видиху курців кальяну він у кілька разів вищий, ніж у видиху курців сигарет. Через високий вміст чадного газу у курців кальяну (а також персоналу кальян-барів) вже траплялися випадки запаморочень, які іноді потребували госпіталізації та кисневої терапії. Проте й відносно невеликі дози СО мають багато негативних ефектів. Дослідження показали, що через зумовлену чадним газом гіпоксію погіршуються навички управління автомобілем і тому курці кальяну мають на 33% вищий ризик потрапляння у ДТП.

     Крім того, при горінні вугілля в кальяні утворюється ще й багато канцерогенів, наприклад, бенз(а)пірен та полі-ароматичні вуглеводні, також важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель, що призводить до небезпечних концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі.
Додаткова небезпека куріння кальяну полягає у тому, що дим кальяну проходить через воду. Вода фільтрує незначну частку диму, але 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку і запаху і не затримуються водою. Вода переважно фільтрує речовини, які формують запах тютюнового диму. Тому люди, які самі не курять кальян, але знаходяться у задимленому приміщенні, не відчувають небезпеки. Дослідження показують, що концентрації чадного газу у повітрі кальян-барів є в кілька разів вищими, ніж в барах, де курять лише сигарети. Концентрації дрібних часток, які є важливим фактором ризику серцево-судинних захворювань, у повітрі кальян-барів вдвічі вище, ніж в повітрі барів, де курять інші тютюнові вироби.


     Вода в кальяні охолоджує тютюновий дим, завдяки чому курці кальяну затягуються глибше і токсичні речовини диму потрапляють у нижні частини легенів, що підвищує ризик важких респіраторних захворювань.


     Люди, які курять кальян у публічних місцях, наражаються на ризик інфекційних захворювань, оскільки прилади не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. Частки слини інших споживачів неодмінно потрапляють у воду, через яку проходить дим, тому при курінні кальяну може передаватися туберкульоз, грип, герпес, гепатит та інші інфекційні захворювання. Змінні мундштуки здатні лише частково зменшити цей ризик. За даними ВООЗ, до 17% нових випадків туберкульозу в країнах Близького Сходу викликано сумісним курінням кальяну.
В тютюнову суміш для кальянів зазвичай додають гліцерин та багато інших речовин. Якщо гліцерин перегрівається, утворюється токсична речовина акролеїн. Вплив на здоров'я багатьох інших речовин, які додаються до кальяну, не досліджений і може також становити додаткову небезпеку. До тютюнової суміші технологічно дуже легко додати заборонені наркотичні та інші речовини. До того ж іноді дим кальяну фільтрують не через воду, а через алкогольні напої, що становить ще один фактор небезпеки.
В зв’язку із вищенаведеним, усім, хто все ще продовжує курити кальян Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області рекомендує: утримуватися від спільного куріння кальяну в публічних місцях або з іншими особами; не приступати до керування автомобілем щонайменше 30 хвилин після куріння кальяну. Разом з цим нагадує, кожен громадянин повинен усвідомлювати свою особисту відповідальність за своє здоров'я та здоров’я підростаючого покоління. Приклад дорослих, їх поведінка має велике значення.
Управління захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує суб’єктам господарювання про необхідність дотримання законодавства України про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення.