ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     06.11.2017  11:05

 

     Генетично модифіковані організми

     Всі ми чули про генетично модифіковані організми. Нечуваний галас піднятий навколо ГМО в останні роки. На кожному розі говорять про нечувану шкоду ГМО, про те, що продукти, що містять ГМО, дуже небезпечно вживати в їжу. Державні органи, дослідницькі інститути, неурядові організації й професійні об'єднання в усьому світі приводять аргументи "за" й "проти" штучного коректування генетичного коду рослин. Об'єктивної думки,щодо цього питання не існує . багато вчених по всьому світу розділяють протилежні точки зору. Деякі «за» та «проти» ми висвітлимо в статі.

 

   Один з основних аргументів противників ГМО – можливі в результаті їхнього вживання порушення здоров'я. Як стверджується, трансгени збільшують ризик виникнення небезпечних алергій, харчових отруєнь і мутацій. Зокрема, говорять деякі фахівці, більшість відомих трансгенних рослин не гинуть при масовому використанні сільськогосподарських хімікатів і можуть їх акумулювати.

 

   Крім того, результатом вживання Гм-продуктів у їжу може стати несприйнятливість до антибіотиків, попереджають співробітники Інституту Цитології РАН. У результаті досліджень, проведених в інституті вищої нервової діяльності й нейрофізіології РАН, була виявлена залежність між вживанням живими істотами в їжу генно-модифікованої сої й здоров'ям їхнього потомства (у пацюків, яких годували Гм-соєю, був виявлений "аномально високий рівень смертності" потомства).

 

   Перший тривожний дзвінок пролунав в 1999 році, коли доктор Пуштаі, що працював у Дослідницькому інституті Рауетт (Великобританія), виявив серйозні порушення в роботі кишечнику, печінки й тимуса в пацюків, яких дев'ять місяців годували трансгенною картоплею, модифікованою лектином проліску.

 

   У наступні роки були отримані дані про те, що Гм-рослини здатні продукувати токсини й накопичувати канцерогени. Канадські біологи відзначили зниження плідності у свиней, що харчувалися трансгенами. Вчені зафіксували у мишей високу "імунну відповідь" (тобто алергію) на картоплю, модифіковану вірусним білком. Схожі алергійні реакції спостерігаються й у людей. В 2000 році в США розгорівся скандал навколо Гм-кукурудзи StarLink, що виявилась сильним алергеном. Навесні 2004 року з'явилися повідомлення про дивне захворювання фермерів на Філіппінах,що проживали поблизу полів, засіяних трансгенною кукурудзою. Вони починали чхати й задихатися від кашлю, однак,як тільки  переїжджали  в інші райони країни - симптоми зникали без сліду. Доктор Террі Травік з Норвегії припускає, що ця хвороба могла бути реакцією на токсин, що втримується в пилку Гм-кукурудзи.

На думку ж провідного російського алерголога професора Гервазієвої із НДІ вакцин і сироваток, "різкий ріст алергічних захворювань, що спостерігається в останні роки в усьому світі, може бути наслідком вживання в їжу Гм-продуктів". І дійсно, у Швеції, де трансгени заборонені, число людей, що страждають алергією, становить усього 7%, у США ж, де заборон немає, – всі 70%.У Європі вже давно діє норма вмісту ГМО в продуктах - не більше 0,9%, в Японії - 5%, в США - 10%. В багатьох країнах маркування товарів з ГМО строго обов'язкова. На початку лютого 2009 року Кабмін України  затвердив порядок реєстрації продукції з ГМО. Весь імпорт тепер повинен проходити відповідну експертизу, причому безпосередньо на кордоні. У разі перевищення в продукції європейської норми вмісту ГМО 0,9% - їй буде відмовлено у ввезенні. Бідні країни Африки, для яких з початку і проводилась розробка ГМО-продуктів, відмовилась від їх споживання і заборонили їх ввезення до країни. Мабуть,безпечніше голодувати.

 

   Але не всі вчені  скептично настроєні. В якості аргументів «за» приводять такі доводи:

 

   Генетичні технології допомагають збирати багатший урожай, використовувати менше добрив, пестицидів, отримувати продукти з великою кількістю поживних речовин.

 

   Традиційна селекція — повільний процес, тому як потрібні покоління, перш ніж буде досягнутий бажаний результат. Технології ГМО дозволяють створити потрібний генотип негайно, в поточному поколінні.Генна інженерія — більш передбачуваний процес, ніж традиційна селекція, коли тисячі генів передаються потомству випадковим шляхом. При створенні ГМО зміни відбуваються з окремими генами чи блоками генів. Загальноприйнятою стає думка, що тільки ГМОможуть позбавити світ від загрози голоду, так як за допомогою генної модифікації можна збільшувати врожайність і якість їжі. Без генної інженерії людство може опинитися в глухому куті.

 

   Які продукти куштувати вирішувати саме вам. Уважно читайте склад продукту, шукайте маркування,яке допоможе вам вирізни натуральний продукт від модифікованого. Також приділяйте увагу зовнішньому вигляду продукту. .По-перше, такі продукти практично не псуються і не цікавлять комах. Тому купуйте «надкушену» картоплю, яка має самі різні розміри. Адже ідеальний картопля однакової величини - це витівки генетиків. Всі ГМ овочі зазвичай довго зберігаються (за рахунок «вклеєних» генів) і виглядають просто ідеально. Уникайте глянцевих, великих помідор, шикарною полуниці, яблук «як з картинки». Природа створює овочі не зовсім ідеальної форми. Це генні інженери «виробляють» овочі, що задовольняють будь-яким вимогам покупців. ГМ продукти при розрізанні не втрачають форму і не пускають сік. Ось вам ще один індикатор. А ось гречку купуйте сміливо, її ще не модифікують.