ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     17.10.2018  09:50

 

    Процедури засновані на принципах НАССР. Особливості застосування для громадського харчування

     З 26 по 27 вересня 2018 року в місті Харкові, в рамках проекту міжнародної технічної допомоги, відбувся семінар на тему: «Процедури засновані на принципах системи аналізу небезпек і критичних точок контролю (далі – НАССР), особливості застосування для громадського харчування та основні положення закону «Про безпечність та гігієну кормів» за участю спеціалістів з 14 районних, міських та міжрайонного управлінь Держпродспоживслужби в Донецькій області.

 

     Відповідно до Закону України «Про основні принципи до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 №771/97-ВР оператори ринку повинні розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що

засновані на принципах НАССР, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах НАССР, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових процедур.

 

     Відповідно до частини другої підпункту 1 пункту 1 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо харчових продуктів» (далі - Закон України) від 22.07.2016 № 1602-VII в Україні набули чинності норми, що передбачають запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є/відсутні неперероблені інгредієнти тваринного походження в т.ч. і для закладів громадського харчування. Тобто всі заклади громадського харчування, які проводять діяльність з харчовими продуктами повинні впровадити НАССР на підприємстві, крім закладів громадського харчування, які відносяться до малих потужностей (постачає харчові продукти кінцевому споживачу, має не більше ніж 10 осіб робочого персоналу, займає площу не більше ніж 400 м²), для яких відповідні норми законодавства набувають обов’язкового характеру з 20 вересня 2019 року.

     Сертифікація постійнодіючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), не є обов’язковою. Законодавством прописана лише вимога щодо запровадження НАССР на підприємствах з виробництва харчових продуктів, але немає вимоги щодо отримання сертифікату НАССР при цьому, система НАССР повинна працювати. Хоча, оператор ринку за бажанням може звернутися до ліцензованих організацій, які пропонують свої послуги щодо впровадження системи НАССР на підприємстві.

     Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, згідно Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VII тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців, у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.