ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, 3

info@dndpss.gov.ua

 

Адреса для листування

85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул., Котляревського, 22

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

+38 099 151 64 06

Введите текст

ДЕРЖСАНЕПІДНАГЛЯД

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ

ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНА

МЕДИЦИНА

УПРАВЛІННЯ

ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

РЕЄСТРАЦІЯ С/Г ТЕХНІКИ

ЗАХИСТ СПОЖИВАЧІВ

КОНТРОЛЬ У СФЕРІ

ЦІНОУТВОРЕННЯ

УПРАВЛІННЯ

ДІЯЛЬНІСТЬ

УПРАВЛІННЯ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

КОНТАКТИ

Новини

     30.05.2019  09:55

 

     До уваги сільгоспвиробників та експортерів рослинної продукції щодо встановлення місць виробництва або виробничих ділянок вільних від карантинних організмів

     Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що згідно вимог міжнародних договорів України та вимог фітосанітарних правил країн імпортерів, експорт деяких рослин і продуктів рослинного походження здійснюється з місць виробництва або виробничої ділянки вільних від карантинних організмів. Так вимоги щодо експорту певного переліку рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів, встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина та ін..


     Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 №487 (далі Порядок)

     Для офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, особа подає до Головного управлінняДержпродспоживслужби в Донецькій області (м.Маріуполь, вул.Гризодубової, 3):
- заяву про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 1 Порядку);
- копію плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- копію документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України "Про карантин рослин",розмір плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348, яка розміщена за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1348-2011-п


     За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів.
В свою чергу зауважуємо, наявність вищезазначеного статусу накладає певні зобов’язання на власника/користувача місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. Так згідно пунктів 2.13-2.14 Порядку : «Власник (користувач) місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, при підтриманні офіційного статусу зобов’язаний:
- визначити межі місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, табличними знаками, форма яких наведена у додатку 6 Порядку;
- виконувати обов’язки щодо карантину рослин та інші фітосанітарні заходи, спрямовані на попередження проникнення регульованих шкідливих організмів на територію місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, та в буферну зону, якщо така належить або перебуває в користуванні цієї особи;
- у випадках відсутності у власника (користувача) місця виробництва та/або виробничої ділянки права власності або користування буферною зоною сприяти виконанню фітосанітарних заходів у цій зоні;
- обстежувати місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, як візуально, так і за допомогою феромонних пасток та інших методів, рекомендованих державним фітосанітарним інспектором;
- з метою знищення шкідливих організмів проводити (не рідше одного разу на рік) фітосанітарні заходи щодо знезараження складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання, які розташовані на території місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- заносити до журналу про фітосанітарний стан посівів (посадок), сільськогосподарських рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання, які вирощуються, зберігаються, вивозяться та/або ввозяться з та/або в місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 7 Порядку), інформацію про фітосанітарний стан посівів (посадок), сільськогосподарських рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання, які вирощуються, зберігаються, вивозяться та/або ввозяться з та/або в місця виробництва або виробничі ділянки, вільні від регульованих шкідливих організмів.
- у разі виявлення підозри на зараження місця виробництва або виробничої ділянки регульованими шкідливими організмами особа терміново повідомляє відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби.
- у випадку підтвердження зараження місця виробництва або виробничої ділянки регульованими шкідливими організмами особа під контролем державного фітосанітарного інспектора вживає всіх необхідних заходів, спрямованих на ліквідацію такого шкідливого організму.»